Těstovinový salát

Těstovinový salát je rychlé, zdravé, finančně dostupné a na zpracování nenáročné jídlo. Zvládne ho i začínající kuchařka a použít ho jde jako oběd, předkrm, svačinu, lehkou večeři, pro všední příležitost i slavnostní stůl. Nezatěžuje žaludek a obsažené cukry dostanou do našeho těla potřebnou energii. Stačí otevřít ledničku, zapojit fantazii a můžeme tvořit známé i neobvyklé kombinace.

Na těstovinový salát lze použít všechny druhy krátkých těstovin – mušličky, kolínka, motýlky, vrtule, spirálky, mašličky, vřetena, penne a mnoho dalších. Rozhodně neprohloupíme koupí barevných těstovin, tím se náš těstovinový salát stane skutečným požitkem. Trh nabízí dostatek těstovin různých barev a příchutí, stačí se rozhodnout. Nejznámějšími jsou červené se sušenými rajčaty, zelené se sušeným špenátem, černé s inkoustem ze sépie, pikantní s červenou feferonkou, dále lososové, s hříbky, citronem, bazalkou. Těstoviny po uvaření podle návodu propláchneme studenou vodou a pak různě mícháme a přichucujeme. Některý těstovinový salát lépe chutná dobře vychlazený, jiný při pokojové teplotě. Setkáme se i s typy teplých těstovinových salátů.

Pro těstovinový salát můžeme použít veškerou čerstvou, vařenou, konzervovanou či jinak připravenou zeleninu. Při dietě si dáváme pozor, aby těstovinový salát neobsahoval majonézu, uzeniny, hodně oleje a tuku. Chutným doplňkem je drůbeží maso, šunka, uzené maso, krab, mořské plody, jogurtová zálivka, sýr, oříšky, ryba, olivy, luštěniny, koření a bylinky. V podstatě těstovinový salát mícháme se všemi druhy ovoce. Ať vezmeme banán, ananas, jablko, jahody, citrusy, hroznové víno nebo mango, chuť bude vždy báječná.

Těstovinový salát se doporučuje k vínu s masovým pokrmům. Receptů existují tisíce, je na nás, abychom si zvolili ty nejoblíbenější a často je zařazovali do našeho jídelníčku.

Recept na těstovinový salát s tuňákem.