Zálivka na salát

Ingredience:

  • 2 dl oleje
  • ½ dl octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce bazalky
  • 1 lžíce oregana
  • mletý pepř podle chuti

Připravujeme zálivku:

Zálivka vždy salát jedinečně ochutí a většinou obsahuje originální směs bylinek. Saláty jsou posléze daleko chutnější a výraznější. Nejlépe je nechat připravený salát se zálivkou odležet aspoň hodinu v chladničce, aby se všechny ingredience mohly řádně prolnout. Uvedené suroviny vám dohromady stvoří italskou zálivku, která je vhodná nejen na zeleninové saláty, ale především na těstovinové. Česnek pořádně utřete, přidáte, cukr, olej, ocet a nasekanou bazalku, oregano. Dochuťte pepřem podle chuti a smíchejte s připraveným salátem. Velmi oblíbené jsou hořčicové zálivky a nelze opomenout na jednoduchou přípravu zálivek obsahujících olej, cukr, vodu citronovou šťávu a ocet. Tento druh se nejčastěji používá na hlávkové, okurkové saláty a jiné zeleninové saláty. Pro dietu se hodí hlavně bylinkové směsi a smíchaniny s jogurtem.

Doba přípravy:

  • 10 minut

Počet porcí:

  • 4 osoby

Speciální tip pro vás: Zálivky můžete koupit již předpřipravené, stačí je smíchat s vodou, jogurtem nebo smetanou.

Všechny fotografie: